Utorak, 22. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Iz Evropske unije za “Avaz”: Naš stav je o izmještanju ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem je jasan

Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, podstaknuta je da uskladu svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ovo su kazali iz Evropske unije za “Dnevni avaz” na upit za reakciju na inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se Ambasada BiH u Izraelu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem. 

– Stav EU o premještanju ambasada u Jerusalem je jasan. U skladu s rezolucijom 478 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1980. godine, koja je pozvala sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu. EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i održivom rješenju dviju država koje se temelji na međunarodno dogovorenim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima iz decembra 2017. godine, Europsko vijeće, na nivou šefova država i vlada, ponovilo je da stav EU po pitanju Jerusalema ostaje nepromijenjen. Dugogodišnji stav EU je jasan: pregovorima se mora naći način za rješavanje statusa Jerusalema kao buduće prijestolnice obje države i moraju se ispuniti težnje obje strane – kazala nam je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero-Hernandez.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 787.25px;”>Ana Pisonero-Hernandez: Stav EU je jasan

    Ana Pisonero-Hernandez: Stav EU je jasanFOTO: ARHIV

Istakla je da je pitanje Jerusalema pitanje konačnog statusa.

– EU je pomno pratila raspravu na nivou Predsjedništva o prijedlogu za premještanje Ambasade BiH u Jerusalem i, kao što znate, prijedlog je odbijen prošle sedmice tokom sjednice Predsjedništva – zaključila je Pisonero Hernandez.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision