Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. Region, Vijesti
Ivo Јosipović i zvanično kandidat na predsjedničkim izborima

Aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović od danas je i zvanično kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima koji se održavaju 28. decembra. Јosipović je potpisao i zvaničnu izjavu u Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu o prihvatanju kandidature za predsjednika Hrvatske, što je sastavni dio obaveznih uputstava Državne izborne komisije, prenosi agencija Hina.

U izjavi piše da Јosipović prihvata kandidaturu na prijedlog stranaka koje su ga podržale i koje su nabrojane. Јosipović je novinarima izjavio da ga je predložilo 18 stranaka i da je već prikupio 10 hiljada potpisa potrebnih za svoju kandidaturu. On je najavio da Hrvatsku čekaju opsežne društvene reforme, zasnovane na izmjeni Ustava, bez čega, kako je ocijenio, nema ni uspješnog privrednog oporavka. U Hrvatskoj su raspisani predsjednički izbori za nedjelju, 28. decembra, a drugi krug izbora, ako do njega dođe, biće održan 11. januara naredne godine.

Drugi krug se održava ukoliko nijedan od kandidata ne dobije većinu glasova izašlih birača u prvom krugu, tako da se u ponovljenom glasanju nadmeću dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova. Predsjednički mandat traje pet godina i, po hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju. Glavni Јosipovićev konkurent je kandidatkinja opozicione, krajnje desne HDZ, Kolinda Grabar-Kitarović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision