Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Istražna komisija saslušat će predsjednicu VSTV-a i ministra pravde BiH

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održat će 23. sjednicu u ponedjeljak, 25. januara s početkom u 13 sati.

Na ovoj sjednici bi trebali biti saslušani predsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanele Gorušanović-Butigan i ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Istražna komisija je tokom prošle godine upućivala više upita VSTV-u te pozivala na saslušanje tadašnjeg predsjedavajućeg VSTV-a Milana Tegeltiju koji se nije odazvao.

Članovi komisije su saslušali ogroman broj svjedoka, a ranije su naveli kako će istraga biti okončana za nekoliko mjeseci izradom izvještaja čiji je cilj da u značajnoj mjeri doprinese poboljšanju stanja u pravosuđu, reformiše pravni okvir za djelovanje pravosudnih institucija, te stvori uslove za eliminaciju političkog uticaja u pravosuđu i za borbu protiv korupcije.

Ovo su također i ključni uslovi kako bi BiH dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, naveli su članovi Komisije.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama počela je s radom 26. maja 2020. godine. Njihov rad pozdravili su i predstavnici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision