Saturday, 27. November 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Istraživanje pokazalo: Kakve su nuspojave nakon treće doze Pfizer vakcine

Većina ljudi koji su primili treću dozu vakcine protiv COVID-19 Američke farmaceutske kompanije Pfizer osjetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je istraživanje u Izraelu.

Ova država je prije desetak dana počela nuditi dovakcinaciju trećom dozom osobama starijim od 60 godina u sklopu napora da se uspori širenje vrlo zarazne delta varijante.

To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom vakcina Pfizer/BioNTech vakcinisala više od 240.000 osoba.

Oko 4.500 osoba koje su primile treću dozu od 30. jula do 1. augusta, odgovorilo je na pitanja te je bilo uključeno u istraživanje.

Osamdesetosam posto sudionika istraživanja reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali “slično ili bolje” u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

Tridesetjedan posto sudionika kazali su da su imali neke nuspojave, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0,4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto ispitanika tražili su ljekarsku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

Čelnik Clalitova istraživačkog odjela Ran Balicer rekao je da rezultati, iako su “početni i samoprijavljeni”, dopuštaju poređenje nuspojava s drugom dozom, a “ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje u trećoj dozi.“

– Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za lično upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi vakcinacije, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima – rekao je Balicer.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision