Ponedjeljak, 7. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Istraživanje pokazalo da rad vikendom negativno utječe na mentalno zdravlje žena

Istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu u Londonu analiziralo je 40.000 radnika, a otkriveno je da oni koji rade prekovremeno ili vikendom imaju veću mogućnost razvoja depresije, dok su žene najugroženija grupa.

Žene koje tokom sedmice rade više od 55 sati pokazale su 7.3 posto više simptoma depresije od onih koji imaju normalno radno vrijeme. Također, pokazalo se da žene koje rade vikendom imaju 4.6 posto više simptoma depresije od onih koje ne rade vikendom.

“Otkrili smo da su najugroženije radnice koje konzumiraju cigarete, one koje imaju manja primanja, one koje rade fizički zahtjevnije poslove i koje nisu zadovoljne na poslu. Upravo one pokazuju depresivne simptome”, kazao je glavni autor istraživanja Gill Weston.

S druge strane, muškarci koji rade više sati ili rade vikendom pokazuju manje depresivnih simptoma od žena, ali ipak postoji razlika između onih koji rade vikendom i onih koji rade samo pet radnih dana.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje poboljšati položaj žena na poslu, kako bi se očuvalo njihovo zdravlje. Najvažnije je dobro se naspavati i gledati stvari što pozitivnije, a važnu ulogu za bolje mentalno zdravlje, poručuju stručnjaci, ima i prehrana bogata nutritivnim namirnicama, kao i fizička aktivnost.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision