Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Oktobra. 2021. Zanimljivosti
Istraživanje pokazalo da djeca koja jedu više voća i povrća pokazuju bolji mentalni razvoj

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da prehrana bogata svježim voćem i povrćem također može biti dobra za mentalni razvoj posebno za djecu u tinejdžerskom dobu.

Kako bi istražili da li izbori u ishrani mogu biti povezani s mentalnim zdravljem, istraživači su koristili ankete iz više od 50 škola u Velikoj Britaniji. Ukupno, skoro 11.000 učenika je popunilo anketu (sa 8.823 validna istraživanja) i dokazi su pokazali da je prosječan rezultat mentalnog zdravlja iznosio 46,6 od 70 za srednjoškolce i 46 od 60 za osnovce.

Od toga, samo 25 posto srednjoškolaca i 28,5 posto učenika osnovnih škola izjavilo je da jede preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. Deset posto, odnosno devet posto, nije jelo voće i povrće. Oko 21 posto srednjoškolaca i 12 posto učenika osnovnih škola jelo je samo neenergetski napitak ili ništa za doručak, dok 11 posto nije jelo ni ručak.

Istraživanje je pokazalo da što su učenici više porcija voća i povrća dnevno jeli to su imali bolji rezultat na skali mentalnog zdravlja.

“Na fundamentalnom nivou, potrebna je adekvatna ishrana da se obezbijede gradivni elementi za razvoj i funkciju tijela i kod djece i kod odraslih, uključujući rast i replikaciju ćelija, sintezu DNK, neurotransmitera i metabolizam hormona, a posebno je kritična za djecu, optimalna ishrana je važna za razvoj mozga”, napisali su autori studije.

Također, autori priznaju da je njihovo istraživanje imalo ograničenja, uključujući i činjenicu da odgovori ankete mogu biti netačni.

Voće i povrće donose snažne fizičke prednosti. Veza između fizičkog i mentalnog zdravlja je odavno poznata, uključujući vezu između zdrave prehrane i raspoloženja kod odraslih. Proširenje koncepta na djecu izgleda sasvim prirodno, smatraju stručnjaci.

Autori istraživanja su napisali da se nadaju da će njihovo istraživanje ohrabriti zvaničnike da donesu politike koje bi pomogle djeci da dobiju veći pristup hranjivoj i svježoj hrani kako u školskim ustanovama tako i van njih.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision