Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Januara. 2021. Zanimljivosti
Istraživači otkrili novu udaljenu galaksiju u svemiru koja gubi snagu i umire
Kako su naveli iz Evropske južne opservatorije, galaksije umiru kada prestanu sa formiranjem zvijezda. Galaksija koju su otkrili, gubila je nevjerovatnom brzinom svoju snagu i “gorivo” uz pomoć kojeg proizvodi zvijezde. Iz ESO-a vjeruju kako je gašenje galaksije prouzrokovano sudarom sa drugom. Prema navodima ESO-a, nova galaksija koja se formirala sudarom poznata je pod imenom ID2299.


“Ovo je prvi put da smo u dalekom svemiru primijetili tipičnu masivnu galaksiju koja stvara zvijezde i koja će umrijeti zbog masovnog izbacivanja plinova “, kaže Annagrazia Puglisi, vodeća istraživačica nove studije sa Univerziteta Durham.

Izbacivanje plina događa se velikom brzinom, a budući da i galaksija vrlo brzo stvara zvijezde, stotine puta brže od našeg Mliječnog puta, preostali plin će se brzo potrošiti.

“Bila sam oduševljena otkrićem tako izuzetne galaksije. Također, bila sam uvjerena da postoje određeni procesi koji nas mogu naučiti kako funkcioniraju udaljene galaksije i kako zapravo teče njihova evolucija” rekla je Puglisi.

S obzirom na to da je galaksija koju su istraživači otkrili putem ALMA sistema, udaljena 9 milijardi svjetlosnih godina, astronomi su zapravo zabilježili događaj koji se, kako navode, dogodio u mladoj fazi svemira, kada je on bio star “samo” 4,5 milijardi godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision