Četvrtak, 4. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2021. Svijet
Iran o odluci Međunarodnog suda pravde o SAD-u: To je pobjeda!

Iran je nazvao “pobjedom” odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji se u srijedu proglasio nadležnim za rješavanje zahtjeva Teherana za ukidanje sankcija koje je uvela administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Još jedna pobjeda Irana”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, dodajući da je ICJ “odbio sve prethodne prigovore Sjedinjenih Država u slučaju koji je Iran predao sudu u vezi s nezakonitim američkim sankcijama” kojima je bio izložen.

Predsjednik ICJ-a Abdulqawi Ahmed Yusuf ocijenio je da je sud nadležan za “rješavanje zahtjeva” koji je predao Iran, odbivši tako američke pokušaje da se slučaj poništi.

Donald Trump je u maju 2018. jednostrano povukao SAD iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog u Beču 2015. i odmah zatim vratio teške sankcije koje su gurnule Iran u veliku recesiju i uskratile gospodarsku korist koju je očekivao od ugovora.

Teheran je 2018. tužio SAD ICJ-u, rekavši da je Washington prekršio dogovor o prijateljstvu dviju zemalja iz 1955., prije Islamske revolucije 1979. u kojoj je svrgnut proamerički šah i prekinute veze s SAD-om.

Washington je krajem 2018. službeno raskinuo dogovor o prijateljstvu, pošto mu je ICJ naredio da ublaži sankcije za proizvode humanitarne namjene.

SAD je ocijenio da UN-ov sud, kojemu je sjedište u Den Haagu, u Nizozemskoj, nije nadležan da sudi u toj stvari. Usto tvrdi da su sankcije bile nužne jer je Iran “ozbiljna prijetnja” međunarodnoj sigurnosti.

Ako ICJ prihvati rješavanje ovog slučaja, konačna odluka mogla bi se donijeti za nekoliko mjeseci, pa i godina.

Novi američki predsjednik Joe Biden želi se vratiti u ugovor iz 2015. koji treba spriječiti Teheran da proizvede atomsko oružje, ali želi da Iran preuzme svoje obveze koje je prestao ispunjavati kao odgovor na američke sankcije.

“Iran je uvijek potpuno poštovao međunarodno pravo. Pravi je čas da SAD pokaže da je dorastao svojim međunarodnim obvezama”, rekao je Zarif.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision