Nedjelja, 20. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Inspekcija u rudnicima FBiH: Više od 4000 radnika na crno

U proteklih devet mjeseci zatečeno je više od četiri hiljade radnika na crno, a izrečeno je 175 zabrana rada, podaci su Federalne uprave za inspekcijske poslove. U sklopu inspekcijskog nadzora, predstavljene su i nepravilnosti u rudnicima, posebno u Rudniku mrkog uglja “Banovići”.

U Rudniku mrkog uglja Banovići uočeni su brojni nedostaci. Ranije predložene mjere nisu uvažene, a planirana proizvodanja za prethodnih devet mjeseci ostvarena je ispod 50 posto.

RMU “BANOVIĆI” ZA PERIOD JANUAR – AUGUST 2019.
Planirana proizvodnja 364.630 tona, ostvarena proizvodnja 181.085,5
(49,7%) tona komercijalnog uglja.
Planirano 2375 m, a ostvareno 893,65m (38,6%) pripreme.
Pplanirana izrada 690m, a realizirana izrada 257,7m (37,3%)
istražnih prostorija.

“Federalni tržišni inspektor je utvrdio da subjekt nadzora ne izdaje fiskalne račune za natovareni ugalj te da ne vodi trgovačku knjigu u kojoj se vodi evidencija prodaje roba i izvršenih trgovačkih usluga, kaže IVANA JUSUFBEGOVIĆ, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Planirana sredstava za održavanje za ovu godinu iznose 51 hiljadu, dok je za 2020. planirano više od milion maraka, što predstavlja veliki nesklad, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove. Posebno zabrinjava i podatak o broju povreda unutar ovog rudnika gdje su se proteklih devet mjeseci
dogodile 243 povrede na radu.

“Rudnik Banovići i ostali rudnici veoma malo ulažu u održavanje građevine zbog stslnog nadzora kod subjekata i kod rudnika Banovići, rudnik Banovići je ovog trenutka je prisiljen da napiše za ovako velika sredstva, kaže EJUB SALKIĆ, glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor.

Istek roka hrane za rudare, nepravilnosti kod putnih naloga, komentirao je i direktor rudnika, kazavši da da im je inspekcije poslala Federalna vlada.

“Ja nikad nisam rekao da je to idealno da nema nepravilnosti da odete u bilo koju najbolju firmu naci cete nepravilnosti pogovotvo kad dođete da ih tražite. Trujemo rudare? Pa bila je tamo neka kutija bibera kojoj je istekao rok, kaže MUNEVER ČERGIĆ, direktor RMU “Banovići”.

U narednom periodu inspekcijski nadzori bit će vršeni i u ostalim rudnicima u Federaciji, kako bi se utvrdilo trenutno stanje, ali i ispunile obaveze koje nalažu redovni inspekcijski nadzori.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision