Petak, 5. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Incko: Skupština RS je srpskom narodu nametnula teret krivice

Visoko predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko rekao je da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost Srbima zbog zločina političkih i vojnih predstavnika, već su taj teret krivice nametnuli čelnici Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, komentarišući burne reakcije iz RS-a na njegov zahtjev da taj entitet poništi entitetska odlikovanja osobama koje su osuđene za ratne zločine.

“Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin“, rekao je Visoko predstavnik za Deutsche Welle.

„Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak”, rekao je Inzko za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision