Sunday, 1. August 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Jula. 2021. Bosna i Hercegovina
Incko: Bosni i Hercegovini potreban zakon koji kažnjava negiranje genocida

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je 11. jula, povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, da je Bosni i Hercegovini ‘potreban zakon koji kažnjava i sprječava negiranje genocida’.

“Oni koji se, nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno, i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati. Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje Holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno krivičnim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprječava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca”, kazao je Incko u saopštenju za javnost.

Kako je kazao, ‘mala manjina građana’ u Bosni I Hercegovini koji poriču istinu.

“Postoje oni koji insistiraju, uprkos provjerenim i dobro dokumentovanim činjenicama , da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprečava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju”, istakao je Inzko.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se potpuno promijenila od 1995., ali da poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete, već složen proces.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision