Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Juna. 2021. Bosna i Hercegovina
Hrvatski zastupnici oštro kritikovali izvještaj Komiteta EU parlamenta o BiH

Hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvještaja Evropskog parlamenta o BiH u kojem se ne spominju prava konstitutivnih naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, usporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića, piše Index.

“Ako se koncept konstitutivnih naroda izbaci iz ove rezolucije, moram istaknuti da ništa nismo naučili u proteklih 30 godina”, dodala je Zovko, koja se obratila europarlamentarcima u ime Evropske narodne stranke.

Zovko je potom istakla da bi se “u sjećanje na Cutiliera portugalska delegacija možda trebala prisjetiti šta je on pokušao”.

Portugal trenutno predsjedava Europskom unijom, a portugalski diplomat Jose Cutiliero autor je mirovnog plana za BiH koji je predviđao etničku kantonizaciju zemlje.

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić je, u ime Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) istaknula da “Parlament odbija prihvatiti činjenicu da je BiH tronacionalna država tri konstitutivna naroda”.

“Tako negira identitet onih koje bi trebao uvažavati i slušati”, kazala je Tomašić, dodavši da Parlament provodi “društvene eksperimente” na narodima u BiH.

Tonino Picula (SDP/S&D) je naglasio kako “nefunkcionalni Dejtonski poredak održava status quo dopuštajući političkim elitama sve jaču kontrolu nad sve manje resursa”.

Zaključio je da BiH treba biti “funkcionalna država svojih konstitutivnih naroda i svih građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog zastupanja”.

Sunčana Glavak je također istaknula kako je važno da “sva tri naroda budu jednakopravna, oposebno Hrvati kao najmalobrojniji”.

Posjećamo, ranije je Komitet za vanjske poslove EU parlamenta usvojio Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu koji će Evropski parlament razmatrati sutra. Danas su europarlamentarci predlagali amadmane na usvojeni Izvještaj.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision