Srijeda, 22. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Hrvatski ambasador u BiH: Pružićemo podršku BiH u procesu pridruživanja EU

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić izjavio je danas da je Hrvatska pripremila ambiciozan program predsjedavanja EU, koji pokazuje kako hrvatski građani vide prednosti Unije.

“Imamo priliku doprinijeti boljim uslovima i perspektivi svih građana u EU”, kazao je Sabolić, predstavljajući u Sarajevu prioritete predsjedavanja njegove zemlje Savjetom EU u narednih šest mjeseci.

Navodeći da hrvatsko predsjedavanje dolazi u vremenu velikih promjena za EU, on je istakao da je njegova zemlja pripremila ambiciozan program predsjedavanja Savjeta EU koji, između ostalog, uključuje i pružanje podrške Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja EU.

Prema njegovim riječima, u fokusu Hrvatske posebno će biti zbližavanje građana EU, a istakao je da će se boriti za bezbjedniju Evropu, odnosno za jačanje unutrašnje bezbjednosti.

“Svjesni smo transformacijske snage pristupnog procesa. Vjerujući čvrsto u identitet evropskog jugoistoka, zalagaćemo se za nastavak politike proširenja. Usmjerićemo se na otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, kazao je hrvatski ambasador.

Sabolić je naveo da je Hrvatskoj bitan napredak BiH, zbog čega će, kako je kazao, njegova zemlja “pomoći BiH svojim svježim iskustvom u pregovaračkim procesima”.

“Vjerujemo da će BiH uložiti napore u reformske procese. Ovo je trenutak da EU pošalje snažnu poruku regiji”, naglasio je on.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izrazio je nadu da će BiH ostati dosljedna svom evropskom putu.

“Svjesni smo da dinamika procesa proširenja zavisi od stavova EU, a i o nama samima u onoj mjeri u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu. Dobijanje statusa kandidata ovisi o nama, našim političarima i našim institucijama”, ocijenio je Dilberović.

Skupu je prisustvovao i šef Delegacije Eu u BiH Johan Satler.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision