Tuesday, 21. September 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Maja. 2021. USK
Hrvatska udara na bh. ekonomiju: Onemogućili tranzit kamiona prema pet graničnih prijelaza s BiH među kojima je i granični prelaz Maljevac

Zbog nove odluke Hrvatske privrednici iz BiH, ali ni iz ostalih zemalja, neće moći prevoziti robu kamionima preko pet graničnih prijelaza između ove dvije države. Ovaj potez će zasigurno imati posljedice po bh. ekonomiju. Vanjskotrgovinska komora BiH je Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije uputila inicijativu za hitno reagiranje na odluku Hrvatske kojom prestaje tranzitni promet na nekoliko graničnih prijelaza.

Radi se o prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Iz VTK BiH podsjećaju da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, utvrdilo Pravilnik o odredivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku. Novim pravilnikom, određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara, to je naloženo uklanjanje saobraćajnih znakova, signalizacije i opreme na cestovnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Pozitiv, udruženje koje okuplja privrednike iz BiH reagiralo je ovim povodom. Traže hitno preispitivanje Pravilnika te da se u cilju dobrosusjedskih odnosa omogući transpartentan i slobodan razvoj bh. i evropskog tržišta. Objašnjavaju da su Pravilnikom najdirektnije pogođeni privrednici iz USK, posebno sa područja Velike Kladuše, Cazina Bužima i Bosanske Krupe, koji koriste GP Maljevac za izvoz u zemlje Evropske unije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision