Četvrtak, 14. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Novembra. 2019. Region
Hrvatska: Sindikati odbili ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

Obrazovni sindikati odbili su danas novu ponudu Vlade za prestanak štrajka, ocijenili su da je niža od one koja im je data prošle sedmice te su poručili da se štrajk nastavlja, a pregovori do daljnjeg obustavljaju.

U nastavku pregovora, Vlada je na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikatima dala novu ponudu: već poznato povećanje osnovice za 6,12 odsto, izradu analize cjelokupnog sistema plata u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sistemu osnovnog i srednjeg školstva, nauke i visokog obrazovanja.

Novost u ponudi Vlade je potpisivanje Sporazuma o dodatku na platu u obrazovanju i nauci, kojim se definiše obveza Vlade da, ako do 30. juna 2020. godine ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sistemuu obrazovanja dobili bi dodatak od 2 odsto na platu. Vlada je ponudila i da će učiteljima platiti dane u štrajku do 15. novembra.

Mihalinec: Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu

Lider Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je da je Vlada prošli utorak ponudila opcionalno povećanje koeficijenata od 2 odsto, a sada nudi opcionalno povećanje dodataka od 2 odsto, što je i finansijski manje od ponude povećanja koeficijenata.

“To je manja ponuda od one koja je na referendumu, koju ljudi gromoglasno odbijaju. Mi smo razočarani, Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu”, kazao je Mihalinec, istaknuvši da sindikati nisu potpisali takvu ponudu.

Dodao je da se zato štrajk nastavlja, a da se pregovori s Vladom obustavljaju do daljnjeg.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision