Saturday, 18. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Avgusta. 2021. Region
Hrvatska počinje sa izradom studije opasnosti od zemljotresa na Trgovskoj gori

Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” objavio je da kreće izrada studije o opasnosti od zemljotresa na lokaciji skladišta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u općini Dvor na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema navodima Fonda, u julu je potpisan okvirni sporazum za izradu studije i postavljanje mreže seizmografa u okolini lokacije centra u osnivanju i održavanje sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Zagrebu.

Predmet sporazuma je izrada studije za potrebe projektovanja, bezbjednosnih analiza i procjene utjecaja na okolinu, te uspostavljanje i održavanje mreže seizmografa i akcelerografa oko Čerkezovca za preciznije mjerenje i bilježenje pomaka i ubrzanja tla tokom zemljotresa, objavljeno je na sajtu Fonda.

Iz Fonda objašnjavaju da je krajem 2015. godine sprovedena ocjena opasnosti od zemljotresa na širem području Zrinske gore, odnosno preliminarna procjena seizmičkog rizika, te su analizirani potresi u užoj i široj okolini i predložene lokacije centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

“Jedan od zaključaka ocjene bio je da se predložena lokacija nalazi u potresno slabo aktivnom području, ali da u blizini postoje mnogo aktivnije zone izvora zemljotresa. Zaključeno da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja i analize kako bi bila izrađena detaljnija studija. Za potrebe izrade studije na lokaciji je potrebno uspostaviti lokalnu mrežu seizmografskih stanica”, navode iz Fonda.

U novembru prošle godine na lokaciji centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju postavljena je prva seizmografska stanica.

U narednom periodu planirano je postavljanje još najmanje dvije seizmološke stanice na najpogodnijim mikrolokacijama u centru, kada će biti postavljena još najmanje dva seizmografa i najmanje jedan akcelerograf.

Iz Fonda tvrde da se ove aktivnosti “sprovode u skladu sa najboljom svjetskom praksom” u okviru ostalih istraživačkih radova kako bi bilo utvrđeno da li je odabrana lokacija prihvatljiva za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada.

Osim toga, ovakvim istraživačkim radovima određuje se i način izgradnje budućih građevina u centru, kako bi one bile bezbjedne od zemljotresa razorne moći.

Prema hrvatskoj regulativi, projektovanje građevinskih objekata sprovodi se u skladu sa Evrokodom sedam i osam, koji se odnose na područja geotehničkog projektovanja i projektovanja potresne otpornosti konstrukcija.

Na okruglom stolu o temi “Trgovska gora: aktuelno stanje seizmičkih aktivnosti” održanom krajem januara u Sarajevu stručnjaci su upozorili da bi Hrvatska morala da odustane od uspostavljanja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori blizu BiH, posebno poslije zemljotresa koji su pogodili Petrinju i okolinu i promijenili seizmološku sliku tog područja.

Načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Sektora za seizmologiju Republičkog hidrometereološkog zavoda Snježana Cvijić Amulić rekla je da je razorni zemljotres, koji je 29. decembra prošle godine pogodio Petrinju, dao potpuno novu sliku o seizmičnosti regiona, te da da maksimalno očekivani intenzitet zemljotresa više neće biti osam, već devet stepeni po Merkalijevoj skali.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una” i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision