Petak, 20. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2019. Region
Hrvatska: Kalmeta oslobođen optužbi za izvlačenje novca

Bivši hrvatski ministar saobraćaja iz redova HDZ Božidar Kalmeta oslobođen je optužbi da je sa saradnicima podijelio više od 15 miliona kuna i 850.000 evra iz preduzeća za održavanje i izgradnju puteva, ali su krivima proglašena trojica njegovih saoptuženika.

Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo saobraćaja oštetio za 600 hiljada kuna narudžbom promotivnog filma „Prometna renesansa Hrvatske“, od marketinške agencije Fimi media kojoj se, u drugom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i firmi.

Sudsko veće zagrebačkog Županijskog suda je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključilo da Kalmeta nije organizovao grupu za izvlačenje novca, prenosi Jutarnji.hr.

Sud je nepravosnažno osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog sekretara Milivoja Mikulića, koji je bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši direktor HAC i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dve godine.

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i po godine, a sva trojica će morati da vrate nezakonito stečenu imovinsku korist.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision