Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2021. Region
Hrvatska bilježi pad broja migranata koji prelaze granicu

Hrvatska granična policija zabilježila je oko 16.000 ilegalnih prelazaka granice u prvih 11 mjeseci ove godine, što je pad za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izjavio je u petak načelnik Uprave za granicu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Ničeno.

Sličan pad se bilježi na cijeloj ruti, dakle i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, kazao je Ničeno u vijestima RTL-a i dodao da se „ruta mijenja“ i da su ilegalni prelazi, kako je naveo, sada brojniji preko Srbije, Rumunije, Mađarske i Austrije.

Inače, još se traga za 10-godišnjom djevojčicom koja je u četvrtak uveče nestala u nabujaloj rijeci Dragonji kada je grupa migranata pokušala ilegalno da pređe hrvatsko-slovenačku granicu, dok je majka nestalog djeteta, turska državljanka, spašena.

U potragu su uključeni pripadnici hrvatskih policijskih snaga te ronioci MUP-a kojima su se priključili i slovenački ronioci.

„Mi smo tehnički i kadrovski opremljeni i pokazali smo sposobnost zaštite evropske granice, prije granice EU a sada šengenske granice“, kazao je Ničeno i istakao da će se angažman policijskih snaga na unutrašnjim granicama EU, sa Slovenijom i Mađarskom, ulaskom Hrvatske u šengenski prostor prebaciti na spoljne granice.

Na granici sa Slovenijom i Mađarskom primjenjivaće se kompenzacijske mjere, odnosno na njima se ukidaju granične kontrole, a po potrebi će postojati kontrola kao za kovid potvrde i slično, kazao je Ničeno.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision