Petak, 14. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 6° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Februara. 2020. Region
Hrvati umiru dvostruko češće od izlječivih bolesti nego građani EU-a

Saborski zastupnici Mosta Božo Petrov i Ines Strenja istaknuli su da smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića problemi u hrvatskom zdravstvu nisu nestali te da građani Hrvatske dvostruko češće umiru od izlječivih bolesti nego građani razvijene Europe.

“Nakon tri i pol godine nerada, nečinjenja, došlo je vrijeme da počnemo liječiti kronične bolesti hrvatskog zdravstva. Zdravstvo grca u dugovima, sustav je neracionalno organiziran, opterećen birokracijom, listama čekanja, a liječnici i ostalo medicinsko osoblje odlaze iz Hrvatske. Oni koji ostaju imaju problem s neplaćenim prekovremenim satima i nezadovoljavajućom pozicijom poput medicinskih sestara”, ustvrdio je Petrov.

Članovima vlade poručio je da ih Most neće pustiti da nastave s neradom koji je obilježio mandat bivšeg ministra.

Strenja je istaknula da građani Hrvatske i dalje, među svim građanima EU-a, zauzimaju visoka, ponegdje i najviša mjesta u statistici smrtnosti od izbježivih i izlječivih bolesti.

Uzrok tome, rekla je, leži u nedostatku učinkovite preventivne medicine, pravodobnog dijagnosticiranja i pravodobnog početka liječenja.

Strenja: Ulaganje u preventivnu medicinu vraća se četverostrukom uštedom 

“Opet nedovoljno razrađenih aktivnosti, mjera i odgovornosti, kao i ranije, neće uroditi željenim očekivanjima, što je u konačnici i vidljivo u podacima zdravstvene statistike. Naglašavamo kako je ulog u preventivnu medicinu najbolji ulog koji se vraća četverostrukom uštedom u liječenju“, istaknula je Strenja.

Također je dodala da u ladicama bivšeg ministra Kujundžića stoje gotovi prijedlozi nacionalnih strategija kojima se definitivno može spriječiti da u Hrvatskoj smrtnost od sprječivih bolesti ne bude 293 na 100 tisuća stanovnika u odnosu na 140 na 100 tisuća u EU te smrtnosti od lječivih u nas koje su 140 na 100 tisuća u odnosu na samo 90 od 100 tisuća u EU. Stoga pozivam novog ministra Vilija Beroša da ih isprazni i krene u borbu protiv kroničnih nezaraznih bolesti i stanja u Hrvatskoj, apelirala je Strenja.

Bekavac: Akcijski plan ponovno je “popis želja” 

Ivan Bekavac iz Mostova Savjeta za zdravstvo istaknuo je da su dva ključna dokumenta koji trebaju odrediti budućnost građana Nacrt prijedloga za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima 2020.-2026. i Nacrt nacionalnog plana protiv raka 2020.-2030.

“U Akcijskom planu za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima 2020.-2026. nije dovoljno naglašena odgovornost države, odnosno Vlade RH za zdravlje populacije, jer u puno većoj mjeri mora naglasak staviti na koordiniranost svih resora na unaprjeđenju i očuvanju zdravlja. Nažalost, ponovno je to samo popis želja i pozdrava, a gotovo je identičan prethodnom Akcijskom planu, ponovno bez elemenata nadzora, monitoringa, evaluacije uspješnosti i istraživanja“, ocijenio je.

Propustom smatra i to što su u Nacrtu nacionalnog plana protiv raka 2020.-2030. izostavljeni liječnici obiteljske medicine, oni koji najbolje poznaju građane, njihove navike i obiteljsko nasljeđe, te trebaju biti ključni dionici u pozivanju i mobiliziranju pacijenata na preventivne preglede.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision