Nedjelja, 4. Aprila 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2021. Svijet
Holandija i Njemačka obustavile upotrebu vakcine AstraZeneca

Vlade Njemačke i Holandije donijele su odluke o privremenoj obustavi vakcinacije Astrazenekom za mlađe od 60 godina. U saopštenju Njemačke Stalne komisija za vakcinisanje navodi se da su tromboze rijetke, ali imaju teške posljedice i to uglavnom za ljude koji su mlađi od 60 godina.

Holandski mediji su izvijestili kako je zvaničnik Unije za zdravstvene usluge pri opštinama saopštio da je potpuno obustavljeno korištenje vakcina AstraZeneca zbog nuspojava i smrtnih slučajeva.

Njemačka agencija za kontrolu lijekova objavila je da je zabilježen 31 slučaj pojave ugruška kod osoba koje su primile ovu vakcinu, od ukupno 2,7 miliona ljudi vakcinisanih u Njemačkoj.

Rečeno je kako su otkazani termini za imunizaciju vakcinom AstraZenece, dok se nastavlja s davanjem vakcina Pfizer/BioNTech.

Navedeno je kako je odluka donesena u konsultaciji s Ministarstvom zdravstva te Institutom za zdravlje i okoliš

Ministarstvo zdravstva Holandije, prvo je iz preventivnih razloga 15. marta donijelo odluku o privremenoj suspenziji vakcinacije vakcinom AstraZenece.

U jučerašnjem saopštenju navedeno je kako je, nakon što su se pojavile nuspojave kod pet žena, donesena odluka o privremenoj suspenziji vakcinacije osoba mlađih od 60 godina vakcinom AstraZenece.Rečeno je kako je jedna od vakcinisanih žena starosti između 25 i 65 godina preminula usljed stvaranja ugrušaka krvi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision