Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Oktobra. 2022. Izdvojeno
Hoće li biti ispoštovani rokovi za formiranje vlasti u Federaciji BiH?

Izmjene amandmana na Ustav Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik jesu rokovi za uspostavu vlasti u Federaciji BiH. Suština tih rokova jeste brzo formiranje vlasti nakon potvrđivanja izbornih rezultata i brza protočnost zakonodavnog postupka. Hoće li rokovi bi ispoštovani?

, predsjednik Federacije BiH MARINKO ČAVARA kaže”Nijedna odluka visokog predstavnika, niti jedan bilo kakav pokušaj deblokade ne može zamijeniti politički dogovor”.I građani znaju da ne može, ali se pitaju može li Šmitovom odlukom da
može?

visoki predstavnik u Bih KRISTIJAN ŠMIT izjavljuje “Spreman sam na diskusiju, ali isto tako nakon nje donosim odluke”.

Nakon što Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine potvrdi rezultate izbora, visoki predstavnik je precizirao u kojem roku, ko i kako mora da djeluje. A ako ne djeluje, umjesto onog ko treba, djelovat će onaj ko mora, po sili Šmitove odluke. Kantonalne skupštine moraju za 30 dana delegirati delegate. U suprotnom, to će učiniti CIK. Parlamentarni domovi moraju usvajati zakone za 45 dana, ili po automatizmu idu u drugi dom. Ubrzana je procedura imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Federalne vlade, što više nije u rukama stranaka,.

KASIM TRNKA, profesor ustavnog prava pojašnjava

“Jedanaest delegata iz svakog kluba može predložiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. Ako to ne učini 11 delegata, u sljedećem krugu to može sedam, u trećem čak četiri. To znači da se izbijaju argumenti iz ruke onim što imaju kontrolu i politički su homogeni, sada većina ne znači prednost, jer se u drugom i trećem klubu to smanjuje”.

Pravnici skreću pažnju da se u pravu sve može zloupotrijebiti, pa tako i rokovi koje je postavio visoki predstavnik. Među rokovima je i imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. U jednoj od aktuelnih pravnih situacija, imenovanju troje sudaca koje su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH izvršili, profesor Pobrić primjećuje jednu pravnu nelogičnost.

NURKO POBRIĆ, profesor ustavnog prava naglašava

“Predsjednik i potredsjednici Federacije BiH su izvan ustavnog djelovanja. Oni su imenovani 2014. i njihov mandat je postojao četiri godine i taj mandat više ne postoji. Prema tome, oni nisu po Ustavu mogli predložiti izbor sudija Ustavnog suda Federacije BiH”.

Ali, ipak jesu. I to nakon upozorenja visokog predstavnika Kristijana Šmita. Saznajemo da bi početkom naredne sedmice trebala biti održana sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta i da bi na njoj trebale biti potvrđene sudije za Ustavni sud Federacije BiH

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision