Wednesday, 1. December 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Hoće li Turska i Srbija preuzeti rješavanje nagomilanih problema u BiH?

Srbija i Turska imaju svoje interese u Bosni i Hercegovini, svako zbog onog kome je više naklonjen, no to nužno ne znači da su dobro i pozitivno naklonjeni prema Bosni i Hercegovini u cjelini, smatraju analitičari. Ne može se očekivati da preuzmu inicijativu za rješavanje problema u našoj zemlji, ali mogu uzeti učešće u rješavanju u koordinaciji sa ostalim relevantnim akterima.

Da predsjednik Turske, zajedno sa predsjednicima Srbije, Hrvatske i bh. vlastima sjedne za isti stol i pregovara o budućnosti BiH, na šta je pozvao Milorad Dodik, nema velike šanse, smatraju analitičari. Mnogo izglednije je, smatra se  da će biti održani bilateralni, trilateralni, ili multilateralni sastanci u kojima bi se jasno vidjeli različiti stavovi i pretenzije svih aktera. To može koristiti da se postigne neko kompromisno rješenje oko spornih pitanja.

Iako je Bosna i Hercegovina gotovo neizbježna tema na ovakvim sastancima, nema mnogo smisla očekivati da će neko drugi preuzeti rješavanje problema ove države, kao niti predavanje sudbine BiH u ruke predsjednika Turske, Srbije ili Hrvatske, smatraju analitičari. Odgovornost trebaju prije svega preuzeti bh. akteri, konkretno donosioci odluka u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision