Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2020. Zanimljivosti
Hoće li svijet uskoro ostati bez banana?

Tropska bolest (TR4) koja dolazi iz vedra neba, šireći se prije nego što se pojave bože biti kobna za banane. Ova bolest poznata je i kao panamska bolest i gljivična je bolest.

Epidemija ove bolesti u posljednjem desetljeću naglo se ubrzala i proširila se iz Azije u Australiju, Bliski Istok, Afriku i Latinsku Ameriku, odakle dolazi većina banana dopremljenih u supermarkete širom svijeta.

Danas u 20 zemalja vlada ova pandemija i prijeti nestašici omiljene voćke u ljudskoj ishrani. Naučnici širom svijeta ubrzano rade kako bi pronašli rješenje, uključujući i stvaranje genetski modificiranih banana i pronalaska cjepiva.

“Banane su neosporno među najvažnijim voćem na svijetu i glavna su glavna hrana za milione ljudi. Stoga ne bismo smjeli podcijeniti uticaj trenutne pandemije TR4 na sigurnost hrane”, rekao je García-Bastidas.

Razlog što je TR4 tako smrtonosan je što se lako prenosi, a simptomi nisu odmah uočljivi. Bolesna biljka izgledat će zdravo i do godinu dana prije nego što pokaže prve znakove bolesti. Drugim riječima kad primjetite ove znakove već je prekasno jer se bolest vjerovatno proširila.

U Australiji su naučnici razvili genetski modificiranu kavendijsku bananu koja je otporna na TR4. Fondacija Billa and Melinde Gates također podržava istraživanja.
U svom laboratoriju u Nizozemskoj, García-Bastidas i njegove kolege koriste se najnovijim tehnikama u sekvenciranju DNK kako bi identificirali gene otporne na TR4 i uzgajili banane koje bi mogle podnijeti bolest.

“Imamo stotine sorti jabuka. Zašto ne bismo imali različite sorte banana?”, kazao je.

Nada se da će se najotpornija sorta banane pojaviti u narednih pet do deset godina. Vjeruje se kako će i ova pandemija uticati i na rast cijena banana.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision