Subota, 26. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Decembra. 2020. USK
Hoće li BiH zadesiti novi pik virusa u januaru?
U Bosni i Hercegovini potvrđena su još 593 slučaja zaraze koronavirusom, a doktori i ministri apeluju na građane i dijasporu da ostanu u kućama

Pandemija Covid-19 još je glavna tema i utječe na sve sfere života, pa i na ponašanje tokom praznika. Naredbe i mjere donesene od kriznih štabova posebno će se morati poštivati i kontrolisati, jer ne bismo željeli da poslije novogodišnjeg šarenila utonemo u crnilo zaraze virusom. Prema podacima od petka, u BiH su preminula 22 građanina, dok je novozaraženih bilo 593.

Stabilna situacija

Krizni štab Kantona Sarajevo je na pres-konferenciji izvijestio da su testirana 602 uzorka prikupljena od 21. do 24. 12. i da broj novih potvrđenih slučajeva zaraze iznosi 104. Zabilježena su četiri smrtna slučaja, a 198 osoba je hospitalizirano.
Ministrica zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović za Oslobođenje ističe da je od početka decembra situacija u Krajini stabilnija u odnosu na raniji period. Broj novozaraženih kreće se od 20 do 30 osoba na dnevnoj bazi, a od 22. 12. zabilježena su dva smrtna slučaja. Što se tiče zdravstvene zaštite migranata, ona postoji u kampovima gdje migranti borave, ali problem je kamp Lipa i činjenica da se trenutno više od 1.200 migranata nalazi na ulicama i u napuštenim objektima širom USK-a, te nije moguće pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Naredba da nema javnih okupljanja za praznike važi i u USK-u, ističe Ćemalović

– Naredbe Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva su doista dobre, a one su, bez korekcija, na snazi i u samom USK-u. Činjenica je da je veliki broj građana došao na područje Kantona u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, tako da je za očekivati da će možda već sredinom januara, za dvije-tri sedmice, doći do pogoršanja epidemiološke situacije, kaže nam ministrica.
Ćemalović iskazuje nadu da će se stalni građani, kao i oni iz drugih zemalja, pridržavati naredbi i preporuka, te da doista neće biti većih okupljanja. Naredba je da nema javnih okupljanja, slavljenja Nove godine, da se proslava odvija u što manjem krugu porodice. Sistem može izdržati određeno pogoršanje epidemiološke situacije.
– Činjenica je da život ne može stati, ističe Ćemalović i govori o tri stvari koje su bitne u trenutnoj fazi borbe sa pandemijom.

Tri stavke

– To su, prije svega, zdravstvo, zdravstvena zaštita i bezbjednost građana, potom ekonomija koja mora dozvoliti ljudima da rade i privređuju, zarađuju plaću, ali i razumijevanje spram građana USK-a koji žive vani i žele doći svojim porodicama, naglašava Ćemalović i dodaje kako je u cijelom tom procesu veoma važno pridržavanje mjera.

Od 21. do 24. decembra u Kantonu Sarajevo zabilježena su četiri smrtna slučaja

U slučaju njihovog kršenja, može se očekivati veći skok novozaraženih već u januaru. Ćemalović navodi da se najviše boji pika kakav se desio u novembru, gdje su bile registrovane desetine novozaraženih, a u 24 sata USK je imao 11 smrtnih ishoda uzrokovanih zarazom Covid-19.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision