Utorak, 22. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 15° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
HNS: Članovi CIK-a moraju podnijeti ostavke, 46 posto biračkih mjesta je neregularno prebrojano
U nedjelju od 17 sati, navode, imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti “što se ne može racionalno objasniti jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka”.

-Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19 sati prestaju bilo kakve informacije o daljnjem postupku prebrojavanja što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces. Nadležne institucije za održavanje izbora u svim evropskim državama prebroje uzorke od više stotina hiljada glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da nikakve informacije javnost ne može dobiti i 37 sati poslije zatvaranja biračkih mjesta. Uz izborni inženjering koji su skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje odradile bošnjačke stranke, CIK BiH stavlja izborni proces pod veo tajnosti gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili ih se uopće ne prebrojava. Najveću odgovornost ovakvog postupanja snosi upravo ispolitizirani CIK BiH koji je nakon mostarskog sporazuma, ukrao demokratiju svim Mostarkama i Mostarcima, ističu iz HNS-a.

U saopćenju se navodi da je odluka CIK-a BiH potvrdila opravdane sumnje o kompromitaciji izbora što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces historijskog dana za sve stanovnike Mostara.

-Nakon ovakvog skandala neviđenog razmjera, posebno u Mostaru koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova CIK-a BiH jer nisu u mogućnosti uspostaviti standarde i uslove za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti koje slijede, saopćeno je iz HNS-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision