Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Hiljade radnika svake godine odlaze iz BiH, poslodavci najavljuju uvoz strane radne snage

Samo prošle godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine više od 17 hiljada radnika otišlo je u inostranstvo, a pretpostavka je da su nezvanične brojke i veće. Poslodavci su najavili uvoz radne snage iz Bangladeša, Turske i Indije.

Nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu, Anđelko Avramović iz Bijeljine otisnuo se u nepoznato i u inostranstvu pronašao posao vozača kamiona. Najprije je otišao u Sloveniju, a iz Slovenije u Njemačku. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, 17.000 građana BiH prošle godine je našao posao samo u Sloveniji. Pretpostavlja se da su uključujući i ostale evropske zemlje, brojke znatno veće.

Da li će ekonomske reforme biti sprovedene ili će ostati slovo na papiru, ostaje da se vidi. Analitičari su saglasni u jednom – radnici će odlaziti dokle god se nešto ne promijeni.

Od 2013. godine, skoro pola miliona građana otišlo je iz Bosne i Hercegovine, od čega čak trećina u 2021. godini. Procjene su da će te brojke ubuduće samo rasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision