Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Hermeus: Hiperzvučnim avionom iz Njujorka u London za sat

U posljednjih 18 mjeseci, Boom je uspješno testirao demonstracioni avion XB-1 i pretprodao United Airlinesu 15 svojih modela Overture sa 30 sjedišta koji se još uvijek razvijaju. Virgin Galactic i Rolls Roice sklopili su partnerstvo za razvoj 19-sjedišta. Čak je i Ruska Federacija otkrila planove za izgradnju supersoničnog aviona za komercijalnu upotrebu.

Zatim tu je Hermeus Quarterhorse. Zamislite supersonični ili Mah 1 – brzinu zvuka – pomnožite sa pet i dobićete hiperzvučnog Quarterhorse-a.

Prošle nedjelje je kompanija sa sjedištem u Atlanti objavila nagradu od 60 miliona dolara američkog vazduhoplovstva za finansiranje testiranja aviona. Kao i grčki bog Hermes, ovaj Hermeus je dizajniran za nesmetano putovanje između svetova, sa projektovanom najvećom brzinom od 5,5 maha ili 4.219 milja na sat. To ga čini najbržim avionom za višekratnu upotrebu na planeti, pa će let od Njujorka do Londona trajati manje od sat vremena.

Tolika brzina dolazi jedinstvenim podešavanjem motora, pogonskog sistema sa kombinovanim ciklusom (TBCC) zasnovanim na turbini. Takve sisteme koriste standardni mlazni motori za lansiranje i slijetanje i za postizanje dovoljne brzine u letu za ubacivanje vazduha u drugu turbinu-poznatu kao ramjet ili scramjet, koja proizvodi više energije, ali zahtijeva protok vazduha velike brzine da bi se zapalila. Poteškoća je upravljanje prelazom između turbina i postizanje potrebne aerodinamike.

Hermeus je dobro počeo. Za devet mjeseci je projektovao, izgradio i testirao svoj motor, zasnovan na turbo mlaznici GE J85, i ima dvije prednosti kada je u pitanju testiranje. Quarterhorse će letjeti autonomno, tako da razvojni tim može dobiti prototipove u vazduhu i učiti od njih bez rizika po živote pilota.

Trenutno planira testiranje male verzije 2023. godine, verzije srednje nosivosti tereta 2025. godine i veće komercijalne putničke verzije 2029. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision