Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Januara. 2021. Region
Hag: Tužilaštvo traži da suđenje Gucatiju i Haradinaju počne na proljeće

U Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu održano je još jedno sudsko zasjedanje u predmetu protiv Hysnija Gucatija, predsjednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova i potpredsjednika te organizacije Nasima Haradinaja, prenosi Anadolija.

Nasim Haradinaj, koji je u petak trebao da se izjasni po optužbama za koje se tereti u potvrđenoj optužnici, odbio je da učestvuje na sjednici u znak protesta zbog načina na koji je tretiran u Hagu, tako da se nije izjasnio o krivici. U skladu sa Pravilnikom suda, sudija za prethodni postupak je u ime optuženog evidentirao da nije kriv.

Pošto se kooptuženi Gucati već 18. decembra izjasnio da nije kriv, sudija za prethodni postupak u nastavku je otpočeo prvu statusnu konferenciju na kojoj se razgovaralo o priprema za suđenje u ovom predmetu.

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je da suđenje vođama Organizacije ratnih veterana OVK-a započne na proljeće ove godine, dok je odbrana zatražila da to bude sredinom ljeta.

Tužilaštvo je reklo da ima tri paketa materijala na 838 strana i kao krajnji rok za izdavanje zaplijenjenog materijala pomenulo je 19. februar.

Advokati odbrane su zatražili da taj materijal dobiju odmah, jer im je potrebno najmanje mjesec ili dva za sprovođenje neophodne istrage u okviru priprema za odbranu.

Otkrivanje zaštićenih informacija

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova potvrdio je 11. decembra 2020. godine optužnicu protiv Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, kojom se terete za krivična djela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem, uključujući putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući zaštićene podatke o izvjesnim (potencijalnim) svjedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet”, navodi se u saopštenju.

Reklama

Dalje se dodaje da su Gucati i Haradinaj (potencijalnim) svjedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali namjeru da sabotiraju rad Specijalizovanih vijeća.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni kao osumnjičena lica 25. septembra 2020. godine od strane Specijalizovanog tužilaštva i dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision