Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Jula. 2020. Region
Hašim Tači na ispitivanju u Hagu

Predsjednik Kosova Hašim Tači danas će u Hagu, na poziv Specijalizovanog tužioca, biti ispitan povodom optužnice za ratne zločine.

Ovo je prvi put da javnost zna da je jedna osoba pozvana na intervju, nakon što je optužnica protiv te osobe već podnesena na razmatranje. Nije međutim poznato u kakvom je svojstvu Tači pozvan na intervju.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem juna saopštila da je protiv Tačija 24. aprila podnesena optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji kao i “druga lica” u deset tačaka terete za niz zločina.

Sudija za prethodni postupak ima najviše šest mjeseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u cijelosti ili djelimično.

Tači je 29. juna izjavio da će, ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, istog časa podnijeti ostavku kao predsjednik i da će se suočiti s njima.

U optužnici od deset tačaka precizira se da se Tači, Veselji i “ostali” terete “za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision