Utorak, 18. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Februara. 2020. Svijet
Grci u štrajku zbog novog zakona o socijalnom osiguranju

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru (ADEDI) u Grčkoj danas je počeo 24-satni štrajk o znak protesta zbog novog zakona o socijalnom osiguranju, prenosi MIA.

Od jutros u šest sati na ulicama glavnog grada Atine nema autobusa, trolejbusa i tramvaja, a ne radi ni metro, jer u štrajku učestvuju zaposleni u javnom prevozu.

To će blokirati grčku prijestolnicu.

Problema će biti i u pomorskom saobraćaju, jer će brodovi u najvećoj luci Pireas ostati u luci, dok će biti promijena u funkcionisanju saobraćaja i u druge dvije atinske luke.

Jedino će željeznički saobraćaj funkcionisati normalno.

U štrajku će učestvovati i Federacija zaposlenih u državnim bolnicama, kao i Federacija zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Novinari će također prekinuti rad od 12 do 15 časova, kako bi podržali sindikate.

Iz sindikata zaposlenih u javnom sektoru (ADEDI) navode da u novom zakonu ne postoje izmjene u starosnoj granici za penzionisanje, odnosno da se i u novom zakonu zadržava granica od 67 godina ili 62 godine, sa 40 godina staža.

Između ostalog, traže vraćanje 13. i 14. plate, kao i državnu garanciju za sve penzije.

Na odvojenom protestu će učestvovati i sindikat Komunističke partije (PAME).

Kako navode izvori grčke vlade za agenciju ANA-MPA, protestuje se protiv zakona koji je donijela sada opoziciona stranka SIRIZA u 2016. godini, čije negativne odredbe se ukidaju u novom zakonu atuelne vlade Nove demokratije.

„Riječ je o sindikalnoj nerazumnosti, a štrajkovi imaju čisto partijske motive i ciljeve“, navode grčki vladini izvori za ANA-MPA.

Ministar za rad i socijalnu politiku Grčke Janis Vrucis je rekao da je riječ o atraktivnom zakonu koji predviđa i povećanje penzija.

On je dodao da je riječ o prvom zakonu o socijalnom osiguranju u historiji koji je zasnovan na ekspertskoj studiji koja potvrđuje održivost sistema osiguranja u toj zemlji do 2070. godine, te da je riječ i o prvom zakonu nakon 12 godina koji ne predviđa nikakvo smanjenje penzija.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision