Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Granična policija: U operativnoj akciji “Tref 2″ uhapšeno 12 osoba – Granična policija BiH: Suspendovana tri službenika

Dvanaest osoba je uhapšeno u akciji Granične policije BiH kodnog naziva „Tref 2“zbog krijumčarenja duhana na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona. Među uhapšenima i dva carinska službenika UIO i četiri policajca Granične policije. Akcija usmjerena protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije provodi po po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, a provedena je u ranim jutarnjim satima. Na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona izvršeni su pretresi na 12 lokacija, a slobode je lišeno 12 lica. „ Akcija Tref 2 je najnoviji primjer izuzetno dobre saradnje Granične policije BiH sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju sprečavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duži vremenski period“ – istaknuo je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić. Za dio lišenih slobode postoji osnova sumnje da su u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili krivično djelo „udruživanje radi vršenja krivičnih djela“, a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih roba na teritorij Bosne i Hercegovine. Uhapšena su dva carinska službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: D. P. i D. J., kao i državljanin Republike Hrvatske, T. P., te tri bh. državljanina A. M., I. D. i Z. K. sa područja Posušja, Viteza i Kreševa. Uprava za indirektno oporezivanje BiH u potpunosti podržava akciju kodnog naziva “Tref 2” koju su rano jutros započeli službenici Granične policije BiH po nalogu Tužilaštva BiH. U pomenutoj akciji, među ostalima, privedena su i dva carinska službenika Uprave za indirekto oporezivanje koji su zaposleni u Carinskom referatu Orahovlje.

Također su uhapšena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani: M. V. , I. V., A. T. i A. Č. za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna krivična djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela „odavanje tajnih podataka“ i „krijumčarenje“. Tokom akcije lišeni su slobode i bh. državljani: S. B. i D. Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe“ u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz R. Hrvatske u BiH.

Tri policijska službenika Granične policije BiH privremeno su suspendovana do okončanja krivičnog postupka ili krivične istrage, po naređenju direktora Zorana Galića. Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, Zoran Galić danas je (1. 12. 2014.) u skladu sa ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o upravi i Zakonom o policijskim službenicima BiH donio rješenja kojim se privremeno suspenduju policijski službenici S. H. i F. I. sa zadataka i dužnosti koje obavljaju u Graničnoj policiji BiH do okončanja krivičnog postupka ili do okončanja krivične istrage. Također, u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, direktor Galić donio je rješenje kojim se od 1. 12. 2014. godine suspenduje državna službenica N. P. sa poslova i zadataka koje obavlja u Graničnoj policiji BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“. Donošenju rješenja prethodila je naredba o provođenju istrage protiv spomenutih službenika od strane Tužilaštva BiH koju je Granična policija BiH primila 28. 11. 2014. godine zbog postojanja osnova sumnje da su se policijski službenici udružili e radi zloupotreba položaja ili ovlaštenja Prethodno je Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH dostavio prijedlog za određivanje mjere privremene suspenzije do okončanja krivičnog postupka ili do okončanja krivične istrage za policijske službenike S. H. i F. I. Cijeneći da bi bilo štetno po Graničnu policiju BiH da službenici i dalje ostanu na dužnosti u ovom policijskom organu, donesena su gore spomenuta rješenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision