Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Maja. 2021. USK
Granični prijelaz Maljevac opet otvoren za kamione, riješen problem tranzita s Hrvatskom

Granični prelaz Maljevac danas je pušten u promet i za kamione iznad 7,5 tona…Informaciju o puštanju u promet graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac potvrdio je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore.

– U promet je pušten granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac, međutim pravilnik je ostao isti. Nemamo informaciju kada su u pitanju drugi granični prijelazi koji su zatvoreni za teretna vozila – kazao je Egrlić. Dodao je kako je mijenjanje i korigovanje pravilnika neophodno, te da postojeći pravilnik nije poštovala Hrvatske.

Ministrica vanskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako su u posljednja dva dana konstantno bili u komunikaciji sa hrvatskim vlastima.

– Bili smo u stalnim kontaktima sa hrvatskim vlastima, ministrom Grlić-Radmanom, a u kontakte je uključen i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te hrvatski ministar Butković. Prema informacijama koje su nam sad dostupne, i koje potvrđuju iz VTK BiH problem u vezi sa teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo situaciju i dalje te raditi na trajnoj pomoći bh. privrednicima – kazala je Turković.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović kazao je danas da je Hrvatska ovaj pravilnik donijela jednostrano bez dogovora sa BiH. Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a Mitrović je izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno danas.

Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatske stupio je na snagu 20. maja 2021. godine, koji je, kaže resorni ministar, preslikan u odnosu na Odluku koja je donesena 2008. godine.

– No ono što je važno jeste da je Ugovor o graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske potpisan u Briselu 2013. godine, kojim je tretirano pet graničnih prijelaza – pojasnio je.

– Želim da ukažem da i mi imamo instrumente koje možemo koristiti poštujuću sve procedure i komšijske odnose, a i imamo i Evropsku uniju koja je propisala određene procedure koje Hrvatska ne poštuje – kazao je Mitrović.

Podsjećamo, Hrvatska je zabranila promet za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

 

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision