Tuesday, 15. June 2021.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Februara. 2021. Zanimljivosti
Granada: Grad za istraživanje i uživanje

Često van fokusa zbog poznatijih španskih gradova Granada, taj famozni andaluzijski grad, zove na istraživanje.

Ako ste se odlučili putovati do Granade, a želite putovati avionom, najbolja je opcija da kupite avionsku kartu do Malage koja je od Granade udaljena 125 kilometara. Naprimjer, jeftine avionske karte do Malage možete pronaći iz Budimpešte.

Ako vam je za kretanje po gradu potrebno sredstvo javnog prevoza, na raspolaganju su vam autobusi, podzemna željeznica i naravno taksi službe. Vozite li se autobusom, kartu za prevoz u jednom smjeru platićete 1,40 eura, a kupiti možete i Credibus karticu na kojoj imate određeni iznos u visini cijene za koju ste je platili. U ovom slučaju jednu vožnju plaćate između 0,83 i 0,97 eura.

Poželite li koristiti podzemnu željeznicu, kartu u jednom smjeru plaćate 1,35 eura, a kupite li travel card, za jedan ćete smjer izdvojiti 0,82 eura. Ako pak volite komfor i preferirate taksi, trebate znati da će vas putovanje s jednog kraja grada na drugi koštati 25 eura.

Simbol grada je nar, a sama riječ granada na španskom znači upravo nar. Vjerujemo i da ste za Granadu već čuli, a prva stvar s kojom ćete je najvjerovatnije povezati je famozna građevina Alhambra.

Poželite li istražiti ovaj zanimljiv andaluzijski grad, krenite s istraživanjem svjetski poznate Alhambre. Alhambra je naziv dobila prema crvenoj boji cigle od koje je građena, a njezina gradnja trajala je od 1238. do 1358. godine.

Okružuje je mnoštvo parkova i zanimljivih prirodnih kreacija, a prošetati možete i kraj slavoluka iz 16. vijeka.

Krenite dalje i istražite staru arapsku četvrt koja nosi naziv Albaycin. Ovdje možete doživjeti pravi arapski uticaj po pitanju arhitekture ali i same kulture, zbog toga prošetajte uskim ulicama i dopustite vam da vas vrate u historiju. Volite li zalaske sunca, ovo će za vas biti izvrsno mjesto jer će vam pogled pucati prema Alhambri.

Svratite i do Sakromontea, famoznog naselja koje su još u 18. vijeku nastanili Romi, a mjesto je poznato i po flamenku, tako da ćete tu uživati i u istoriji, ali i muzici i plesu. Na spisak lokacija koje ćete istražiti stavite i Plaza Nuevu, najstariji trg u Granadi. Ovdje su se nekad održavale borbe s bikovima.

Sanjate li pak o onim famoznim historijskim kupkama, pronađite Banjuelo, poznate arapske kupke koje možete vidjeti u izvornom obliku. Kartu za razgledavanje platićete pet eura, a za posjetu su dostupne svakog dana.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision