Subota, 9. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2019. Izdvojeno, USK
Gradonačelnik Bihaća poručio: Vučjak ostaje otvoren dok se ne odredi nova lokacija

Dragan Mektić, ministar siguronosti Bosne i Hercegovine izjavio je  da su netačne informacije da će narednih dana doći do izmještanja dijela migranata u prihvatne centre „BIRA“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši“.

Kako je rekao, u tim prihvatnim centrima nema kapaciteta za takvu aktivnost, ali da je prioritet ministarstva da se što prije ovaj kamp zatvori.

„ Radimo na tome da uspostavimo još dva prihvatna centra van Unsko-sanskog kantona i migrate iz tog kampa izmjestimo u njih. Naš je prioritet da što prije zatvorimo kamp „Vučjak“ i da te migrate prebacimo u ta dva nova kampa. U naredna dva do tri dana stvoriće se dodatni kapaciteti unutar postojećih prihvatnih centara u Sarajevu i dio migranata iz kampa ‘Vučjak’ će tamo biti prebačen“, kazao je ministar Mektić.

Mektić je potvrdio da kampovi „BIRA“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši moraju ostati u funkciji i nakon 15. novembra, jer trenutno nema drugog načina zbrinjavanja migrata iz tih kampova.

Istovremeno, reagujući na natpise pojedinih portala o izmještanju migranata iz kampa „Vučjak“ u Prihvatni centar „BIRA“, bihaćki gradonačelnik Šuret Fazlić je u petark rekao da do zatvaranja kampa „Vučjak“, bez obzira na zahtjev Evropske komisije, neće doći dok se ne pronađe prihvatni centar van Unsko-sanskog kantona u koji će migrati biti izmješteni, odnosno da ne dolazi u obzir da to bude prihvatni kamp „BIRA“ u Bihaću.

„ Mi radimo i dajemo sve od sebe da se počne cjelovito upravljati migrantskom krizom. Evo, Gradsko vijeće dalo je saglasnost za uspostavu Prihvatnog centra na lokaciji „Lipa“ i sada je na Ministarstvu sigurnosti da odluči o toj lokaciji“, kazao je Fazlić.

Gradsko vijeće Bihaća je u srijedu na vanrednoj sjednici dalo saglasnost za lokaciju „Lipa“ koju je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predložio za formiranje prihvatnog kampa za smještaj izbjeglica i migranata.

Radi se o zemljištu u istoimenom naselju udaljenom oko 20 kilometara od centra Bihaća i to je, kako je kazao gradonačelnik Šuhret Fazlić, jedina lokacija van urbanog područja u vlasništvu Grada koja može poslužiti za ovu namjenu.

Ovaj prijedlog zvanično će biti proslijeđen Ministarstvu sigurnosti BiH i predstavnicima Evropske komisije koji će donijeti konačnu odluku hoće li na ovoj lokaciji i biti formiran Prihvatni migracioni centar.

Podsjetimo, gradonačelnik Bihaća već je ranije ovu lokaciju predlagao predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a koji su je nakon obilaska ocijenili neprihvatljivom zbog nepostojanja objekata i udaljenosti neophodnih servisa (bolnice, policije i slično).

Ranije je iz Unsko-sanskog kantona od strane Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK predloženo „Medeno Polje“ kod Bosanskog Petrovca kao lokacija za uspostavu Prihvatnog centra za USK.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision