Srijeda, 16. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Gradit će se brza cesta od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Hrvatskom
Godišnji izvještaj o poslovanju JP Autoceste FBiH, u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, precizira i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

Već je izrađeno idejno rješenje, a u ovoj godini planiran je nastavak aktivnosti na tom polju, odnosno priprema javnih konkursa za izradu idejnog i glavnog projekta.

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor 5C od petlje sjever te će služiti kao obilaznica grada Mostara.

U mjestu Polog cesta će se vezati za južnu obilaznicu Mostara, preko koje će se prometno povezati na Koridor 5C. U nastavku se pruža prema Širokom Brijegu, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje će se spojiti na brzu cestu Imotski – Zagvozd.

Ukupni troškovi izgradnje brze ceste od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom predviđeni su u iznosu od 730 miliona KM, a Vlada Federacije BiH je već odvojila 13 miliona koji će se utrošiti za planiranje i eksproprijaciju.

Dakle, radi se o početnoj fazi planiranja projekta koji će jednog dana kada se završi biti izuzetno važna putna konekcija južnog dijela naše zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision