Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Decembra. 2021. Svijet
Ljevičar Gabriel Borić postao predsjednik Čilea

Ljevičarski političar dalmatinskih korijena Gabriel Borić postao je u nedjelju najmlađi predsjednik Čilea, pobijedivši u do kraja neizvjesnoj utrci kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta.Ovi izbori pokazali su tako vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji.

Nakon više od 99 posto prebrojanih glasačkih listića Borić (35), koji vodi lijevu koaliciju s Komunističkom strankom, imao je 55,86 posto glasova, u usporedbi sa 44,14 posto, koliko je dobio njegov rival, krajnji desničar Jose Antonio Kast, koji je priznao poraz.

U središtu Santiaga njegovi su pristaše klicali, međusobno se grlili i mahali zastavama s Borićevim likom, kao i duginim zastavama LGBT grupa koje su podržale njegovu socijalno inkluzivnu politiku i planove za reviziju čileanskog tržišno orijentisanog ekonomskog modela.

Tokom svog pobjedničkog govora Borić je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra.

Također je rekao da će se suprotstaviti rudarskim projektima koji uništavaju prirodni okoliš, među kojima je i kontroverzni projekt Dominga, vrijedan 2,5 milijardi dolara, koji uključuje rudarenje željeza, bakra i zlata.

“Uništavajući naš svijet, uništavamo i sebe. Ne želimo više žrtvovanih zona, ne želimo projekte koji uništavaju našu zemlju, naše zajednice, i to naglašavamo u ovom slučaju koji je postao simboličan: Ne Domingi!”, rekao je Borić.

Taj bi projekt trebao biti pokrenut nedaleko od prirodnih rezervata, oko 500 kilometara sjeverno od glavnog grada Santiaga.

Novom predsjedniku već je čestitao njegov protukandidat.

“Upravo sam razgovarao s Gabrielom Borićem i čestitao mu na njegovom velikom uspjehu. Od danas, on je izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje naše poštovanje i konstruktivnu saradnju. Čile uvijek na prvom mjestu”, napisao je Kast na Twitteru.

Gabriel Borić, zastupnik od 2014., čelnik široke lijeve koalicije, predstavljao se kao kandidat koji će provesti promjene i politički nasljednik pokreta iz 2019. za više socijalne pravde u zemlji s najvećim nejednakostima unutar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kast je za sebe rekao da je kandidat “reda, pravde i sigurnosti”, koji žali za vremenom vojne diktature Augusta Pinocheta.

Borić je porijeklom s otoka Ugljan. Gabrielovi pradjed i prabaka uputili su se prije 124 godine prema Južnoj Americi, što je bila sudbina brojnih Dalmatinaca koji su trbuhom za kruhom krenuli prema ovom kontinentu. U međuvremenu, prezime Borić, koje se vezalo za Ugljan, Brač i okolne dalmatinske otoke, postalo je mnogo češće u Južnoj Americi, a naročito u Čileu, gdje je većina Borića i završila.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision