Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Goran Čerkez za „Avaz“: Kraća izolacija za potpuno vakcinisane
Epidemiološke mjere koje su na snazi mogle bi biti ukinute na proljeće, odnosno u periodu od kraja marta do početka maja, kazao je za „Dnevni avaz“ Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. Kako je dodao, uskoro bi se mogla očekivati normalizacija situacije s pandemijom koronavirusa.
Ključna stvar

Čerkez je potvrdio i da se očekuju nova pravila u Federaciji BiH koja se odnose na testiranje, ali i na period izolacije. – Mi sada više potenciramo antigensko testiranje, s obzirom na broj oboljelih. Pratimo redovno koliki je priliv oboljelih u bolnice. To nam je ključna stvar u ovom trenutku kako ne bi došlo do preopterećenja. Razgovarali smo s vodećim ljudima u bolnicama i, prema informacijama koje sada imamo, mislimo da bismo ovaj val trebali proći bez većih problema – kazao je Čerkez.

Federalni krizni štab razmatrao je nove mjere koje bi, kako je naveo, mogle biti uvedene naredne sedmice.

Novi pristup

– Svakako bi bili više privilegirani ljudi koji su primili tri doze vakcine, odnosno oni koji su kompletno vakcinisani, u odnosu na nevakcinisane. Tim osobama će, vjerovatno, biti skraćena izolacija ako su zaraženi, a, ako budu imali kontakte sa zaraženima, neće ići u izolaciju. To je novi pristup koji je prisutan u Evropi, a koji i mi slijedimo – rekao je Čerkez.

Najavio je i da će u narednih sedam dana broj zaraženih još rasti, s obzirom na to da je omikron soj zavladao.

Ostaje i PCR test

Čerkez je pojasnio da će se PCR testovi koristiti samo za pacijente s težim oblikom infekcije, za rizične grupe te starije osobe.

– PCR će se koristiti i za osobe koje su osjetljive, a vraćaju se na posao, odnosno za uposlenike bolnica, u centrima za socijalni rad. Također, tim osobama bit će omogućene i bolje maske – naveo je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision