Subota, 16. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Januara. 2021. Zanimljivosti
Golub u Australiji umalo da strada zbog lažne ”lične karte”

Jedan golub koji je u Australiji proglašen opasnošću po javno zdravlje, spašen je smrti pošto je američka organizacija za ptice potvrdila da nije doletio iz SAD, kako se tvrdilo.

Identifikaciona traka oko noge goluba je ukazivala da je ptica koja je nađena u jednom dvorištu u Melburnu 26. decembra, takmičarski golub-poštar koji je navodno dva mjeseca ranije poletio iz američke države Oregon, udaljene 13.000 kilometara.

Na osnovu toga, australijske vlasti su u četvrtak rekle da pticu smatraju mogućim prenosiocem bolesti i da planiraju da je ubiju.

Ali Dion Roberts, menadžer za sport organizacije “American Racing Pigeon Union” iz Oklahome, rekao je danas da je identifikaciona traka oko noge goluba lažna. Broj na traci pripada golubu koji jeste učestvovao na trci u Sjedinjenim Državama, ali to je drugačiji, plavi golub, sasvim različit od ptice u Australiji.

Australijsko ministarstvo poljoprivrede, odgovorno za biosigurnost, prihvatilo je to objašnjenje i saopštilo da je golub ipak vjerovatno australijiski i da ne stvara zdrvstveni rizik, te ga neće ubiti.

Vršilac dužnosti premijera Australije Majkl Mekormik je ranije rekao da ne bi imao milosti da je golub doletio iz Sjedinjenih Država: “ili neka leti kući, ili neka se suoči s posljedicama”, dok je opozicija zvanično tražila “pomilovanje za goluba”.

Američka ptica s pravom trakom oko noge nestala je 29. oktobra sa trke “Crooked River Challenge” od 560 kilometara u Oregonu, u SAD, rekao je njen vlasnik Lukas Krejmer. Ta ptica čak nije imala trkačke rezultate zbog koje bi neko ukrao njen identitet, rekao je on.

“Ta ptica nije završila seriju trka, nije zaradila novac, tako da je zaista bezvrijedna”, rekao je njen vlasnik Krejmer.

On je rekao da je moguće da golub pređe Tihi okean sjedeći na nekom brodu, ali ne vjeruje da se to desilo jer golub nađen u Australiji čak nije trkački, i po cio dan je u dvorištu, ponekad s domaćom golubicom.

Lars Skot, iz udruženja za zaštitu ptica “Pigeon Rescue” u Melburnu, rekao je da golubovi-pismonoše s američkim oznakama nisu rijetkost u tom gradu jer ih mnogi odgajivači nabavljaju preko interneta i dopremaju uprkos strogim australijskim sanitarnim propisima.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision