Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Aprila. 2021. Region
Godišnjica u Jasenovcu: Nove podjele i politikanstvo

Iako je koncentracijski logor Jasenovac, i sve ono što se događalo u tome logoru tokom Drugoga svjetskog rata, jedna od najvećih sramota Hrvatske u istoriji i danas, 76. godina poslije, ta tema izaziva niz komentara i oprečnih mišljenja.

Nevjerojatno je kako i dalje radi te „tvornice smrti“, koju su ustrojile ustaše i NDH, kontinuirano svjedočimo o brojkama ubijenih i svemu onome što se tamo događalo kada je riječ o sudbinama Židova, Srba, Roma ali i Hrvata i drugih nacionalnosti. U Jasenovcu su ljudi, samo zato što su druge nacionalnosti ili su imali drugačije razmišljanje, ubijani na najrazličitije načine. Zatočenici logora su izgladnjivani, strijeljani, premlaćivani ali i trovani plinom, klani… Među ubijenima je bilo puno i djece, žena i staraca.

Prema jednima u logoru je ubijeno više od milijun ljudi, drugi govore kako je tamo ubijeno oko 700.000 ljudi, treći o ubijenih 100.000 ljudi, a ima i onih koji su mišljenja da je broj ubijenih u Jasenovcu puno manji. Ima čak i onih koji tvrde kako Jasenovac nije bio nikakav koncentracijski logor nego nekakav radni logor.

U isto vrijeme ima i onih koji i danas ustrajavaju na ustaškom pozdravu „za dom spremni“. Isto tako u nizu hrvatskih gradova i naselja postoje ulice s imenima ustaških zločinaca.

U takvoj atmosferi i ove godine obilježena je godišnjica proboja zatvorenika  iz toga ustaškog logora u okviru koje su položeni vijenci u ime svih ubijenih. Tim povodom juče  su se u Jasenovcu okupili državni vrh i udruge stradalnika. Iako se radi o mjestu jednoga od najstrašnijih zločina u Drugome svjetskom ratu današnju godišnjicu obilježila je činjenica što je u Jasenovcu postojalo više kolona su onima koji su polagali vijence i odavali počast žrtvama. Pokušalo se to pojasniti s epidemiološkim mjerama ali je prava istina i da godišnjica proboja posljednjih logoraša iz Jasenovca pokazuje sve podjele, odnose među čelnim ljudima države kao i u kakvom je stanju hrvatsko društvo trenutno.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision