Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Maja. 2021. Zanimljivosti
Gazanija – Idealna biljka za mjesta koja su stalno osunčana
Gazanija – Osim u posudama i žardinijerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C
Biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njeni stabljike dobiće još jedan red latica. Nemojte ih zalivati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svake dvije sedmice i redovno čistite od ocvalih cvjetova.

Gazanija je cvatuća biljka porijeklom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature. Spada u porodicu glavočika, Compositae. Raste u obliku grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.

Cvjetanje i sadnja gazanije

Gazanija cvate od juna do oktobra, a cvjetovi bijele, žute, žutonarančaste, ružičaste i crvene boje otvoreni su samo za lijepog i sunčanog vremena. Redovnim uklanjanjem uvelih cvjetova pospješuje se ponovna cvatnja. Gazanija uspijeva svagdje na punom suncu, na kvalitetnom, suvom, propusnom tlu i na mjestu zaklonjenom od jakog vjetra.

Niže vrste sade se u kamenjare. Sadi se na rubove gredica s visokim trajnicama. Razmak sadnje između biljaka je od 15 do 20 cm. Vrlo lijepo izgleda u kombinaciji sa šarenim ljetnim cvijećem ili kao pokrivač tla. Sadi se u cvjetne sandučiće kao ljetni cvatući ukras na prozorima, balkonima i terasama.

Koristi se za rubove gredica, za kamenjare, na gredici u kombinaciji s ostalim ljetnim cvijećem, za sadnju u cvjetne sandučiće, kao pokrivač tla.

Uzgoj gazanije iz sjemena dosta je komplikovan pa je najbolje u rasdnicima cvijeća kupiti uzgojenu presadnicu i krajem maja zasaditi ju na željeno mjesto u vrtu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision