Petak, 5. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Februara. 2021. Zanimljivosti
“Gangina” afganistanska tehnika čuvanja voća svježeg i po par mjeseci

Gangina je tradicionalno afganistanska tehnika, za održavanje grožđa i drugog voća svježim nekoliko mjeseci, zatvaranjem u nepropusne posude od vlažne zemlje u obliku diska.

Grožđe je teško održavati svježim tokom dužih vremenskih perioda, čak i kada je dostupno hlađenje, ali očigledno Afganistanci već dugo godina  koriste drevnu metodu održavanja mekog voća svježim za konzumaciju u zimskim mjesecima, kada je inače jako teško doći do svježeg voća.

Nazvano “gangina”, ova genijalna tehnika konzervacije uključuje zaptivanje zdravog grožđa u posudu nalik tanjiru napravljenu od dva sloja vlažnog tla.
Posudica se ostavlja na suncu da se osuši, a zatim se mora čuvati na hladnom mjestu, dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ako se pravilno skladište,posude sa ganginom mogu sačuvati sveže grožđe ubrano do proljetne sezone do čak sljedeće godine (od datuma kad je obrano).

“Prvo bismo trebali ukloniti ono trulo i zgnječeno grožđe, a zatim ga staviti u ganginu.Ako zgnječene grozdove stavimo u ganginu, pokvariće sve ostalo grožđe ”, rekao je farmer Abdul Manan, dodajući da je imperativ da se na ovaj način konzervira samo zdravo grožđe, jer jedno pokvareno grožđe u protivnom može pokvariti sve ostalo.

Gangina kontejneri -posude moraju biti nepropusni za vazduh i držati ih na hladnom i tamnom mjestu, kako bi plodovi bili sveži. Zimi ili u proljeće, kada potražnja za voćem raste, a sa njom i cijena koju su ljudi spremni da plate, poljoprivrednici poput Abdul Manana iznose svoje zalihe grožđa koje čuvaju gangine i prodaju ih uz veći profit tj.zaradu.

U svaku posudu stane oko kilograma grožđa, na primer, jer jedno pokvareno grožđe u protivnom može da uništi cijelu napunjenu posudu kako smo gore rekli.

“U Gangini (posudama) držimo puno grožđa koje prodajemo zimi ili na proljeće,” rekao je farmer grožđa Askar afganistanskom ministarstvu poljoprivrede. “Ovom metodom dobijamo dobar prihod.”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision