Ponedjeljak, 5. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Oktobra. 2020. Bosna i Hercegovina
Galić: Migranti više nisu samo humanitarni problem

“Granica Bosne i Hercegovine šuplja je kao švicarski sir. Nemamo ljudi, a politika ne dozvoljava da se oni uposle.”

Ovaj nedavni vapaj direktora Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine Zorana Galića nije ništa što se već ne zna. Rijeke migranata, koji nesmetano šetaju bosanskohercegovačkim gradovima, najbolje je svjedočanstvo kakva je bh. granica, tačnije – onaj dio na rijeci Drini, preko kojeg su se i ove godine slijevale hiljade ilegalnih migranata, većinom iz azijskih i afričkih država, u nastojanju da se domognu Bosanske krajine i hrvatske granice, posljednje prepreke za ulazak u Evropsku uniju.

I dok hiljade migranata ostaju “zaglavljene” u bh. beznađu, pritisak na istočnu granicu ne jenjava, dok Granična policija Bosne i Hercegovine, kako kaže Galić, na sve načine pokušava prevazići probleme u nadzoru granice, koje niko ne želi riješiti.

“Od početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini najveći pritisak evidentiran je na istočnoj granici, posebno na području Zvornika. Pojačani pritisak povremeno se evidentirao i u drugim postrojbama na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Otežavajuću okolnost i dalje predstavlja nedovoljan broj policijskih službenika i specijalističke opreme za poslove nadzora granice, kao i obustavljanje provođenja mješovitih patrola s nadležnim tijelima susjednih država zbog pandemije COVID-19”, rekao je Galić.Migrantska kriza, iako se stavlja na teret samo Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, nije problem samo Granične policije Bosne i Hercegovine, nego svih nas koji živimo u Bosni i Hercegovini i zato je neophodna podrška svih razina vlasti, međunarodnih organizacija i svi moramo puhati u isto jedro kako bismo zaštitili državnu granicu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision