Saturday, 23. September 2023.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Aprila. 2022. Svijet
Francuzi u nedjelju biraju predsjednika: Glavni rival Makronu je žena

U Francuskoj se u nedjelju održava prvi krug predsjedničkih izbora, a oko 48,7 miliona birača pozvano je da iskoristi svoje pravo glasa i izabere jednog od 12 predsjedničkih kandidata – četiri žene i osam muškaraca.

Glavni rival sadašnjem predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuelu Macronu) je liderka desnice Marine le Pen, ali se sudeći po ispitivanjima javnog mnijenja, očekuje da Makron odnese pobjedu.

S obzirom na to da se ne očekuje apsolutna većina glasova ni za jednog kandidata u prvom krugu, dva kandidata s najvećim brojem glasova ulaze u završnicu predsjedničke trke u drugom krugu – 24. aprila.

Prednost Makrona s 26 posto glasova

Posljednje ankete daju prednost Makronu s 26 posto glasova, zatim slijede Marine Le Pen s 23 procenta, Jean-Luc Melenchon 17,5 posto i Eric Zemour sa 9,5 procenata glasova birača.

U drugom krugu, predviđaju ispitivanja javnog mnjenja, Makron bi mogao da pobijedi sa 53 posto glasova, a Le Penova bi dobila 47 procenata.

Poslije prvog mandata obilježenog društvenim previranjima i nastojanja da liberalizuje francuske zakone o radu, smanji poreze za najbogatije i privrednike, kao i da preoblikuje transatlantske odnose, Makron je ušao u predsjedničku trku s više neizvjesnosti nego 2017. godine, u okolnostima rata u Ukrajini i posljedične ekonomske krize.

Vaš novac završit će u vašim džepovima

Makron već mjesecima vodi u anketama, ali se posljednjih dana, kako pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja, sve više smanjuje njegova prednost u odnosu na Le Penovu.

Kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN), 53-godišnja Le Pen, poslije kratkotrajne advokatske karijere, ulazi 1998. godine u Nacionalni front, koji je tada vodio njen otac Jean-Marie.

Kako ocjenjuju francuski i drugi zapadni mediji, Le Penova duguje podršku dobrog dijela birača uspješnom udaljavanju od krajnje desničarske retorike svog oca, ali i zadržavanju ključne stranačke politike protiv imigracije. Pritom, ona šalje biračima jednostavnu poruku “vaš novac završit će u vašim džepovima”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision