Petak, 17. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Januara. 2020. Izdvojeno, Svijet
Formalno počeo proces opoziva Donalda Trampa u Senatu

Proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa u Senatu je u četvrtak formalno počeo, pošto je Predstavnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Kako prenosi Glas Amerike članovi Predstavničkog doma, takozvani „menadžeri“, ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu „optužnice“ u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Poslije unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih „menadžera“ Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Sjednicom će privremeno predsjedavati najstariji poslanik republinakske većine, kongresmen Čak Gresli.

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat je formalno prihvatio, a u nastavku slijedi polaganje zakletvi predsjedavajućeg sudije i porotnika.

Predsjedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts položiće zakletvu tokom dana, a potom se očekuje da to uradi i stotinu senatora.

Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara.

Suđenje predsjedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Rezolucija o opozivu je „optužnica“ koju će zastupati „menadžeri“ Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bjela kuća ima svoju odbranu – predsjednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsjedava predsjednik Vrhovnog suda.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svjedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton je nagovjestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje iz Senata.

Predsjednik može biti razrješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od stotinu senatora, što je malo vjerovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

(Tanjug)

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision