Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Februara. 2021. Region
Financial Times: Balkanske zemlje se okreću ruskoj i kineskoj vakcini
Na ovu činjenicu je ukazao londonski poslovni magazin Financial Times. Napomenuo je da je Srbija među državama čije se stanovništvo vakciniše i ruskim i kineskim vakcinama. Spada među evropske države gdje je veliki broj vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika.

“Svijet je udario u glečer, baš kao što se to desilo Titaniku. Bogati i najbogatiji spašavaju sebe i one koje vole. Tonemo zajedno s Titanikom. Možda im to nije bio plan, ali to njima nije važno”, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoreći o nabavci ruskih i kineskih vakcina koje još nisu odobrene za korištenje u EU.

Vučić je razvijao bliske odnose između Beograda, Moskve i Pekinga, a što je postala svojevrsna alternativa za odnose s Briselom i Washingtonom.

EU je osigurala 70 miliona eura za nabavku vakcina u šest balkanskih država, ali zbog problema u nabavci je izgledno da će vakcine sa zapada dobiti mjesecima poslije drugih država. Financial Times je zaključio da je to frustriralo balkanske zemlje i primoralo da vakcine traže od Rusije i Kine.

Zbog toga su pojedini zvaničnici upozorili da bi ovo moglo za posljedicu imati narušen kredibilitet EU.

Pri tome, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo nisu dobili nijednu dozu vakcine do sada.

“Željeli smo da nabavimo Zapadne vakcine i da time pokažemo gdje kao zemlja pripadamo. Prvobitno smo isključili mogućnost pregovora s Rusijom i Kinom”, rekao je jedan makedonski zvaničnik za Financial Times.

Međutim, kako je kazao, vrlo će biti teško objasniti građanima zašto čekaju na vakcine kompanija Pfizer, Moderna i AstraZeneca dok je npr. Mađarska nabavila kinesku vakcinu.

Crnogorska ministrica zdravstva Jelena Borovinić-Bojović je ukazala da je ova država potpisala ugovor o nabavci 150.000 kineskih vakcina i da će nastojati da kupi 50.000 ruskih.

Za podsjetiti je i da su bosanskohercegovačke vlasti sredinom prošlog mjeseca najavile da će početi pregovore s Moskvom i Pekingom o nabavci vakcine. Bosna i Hercegovina, kao ni Crna Gora nije još dobila niti jednu vakcinu preko globalne inicijative COVAX.

EU jeste izuzela zemlje Zapadnog Balkana iz zabrane izvoza vakcina, ali analitičar Adi Ćerimagić smatra da su države ovog dijela Evrope razočarane jer nisu dobile ni simboličan broj doza.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision