Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Finacijski udar na džepove građana Bosne i Hercegovine u 2021. godini

Pandemijska 2021. godina protekla je u znaku poskupljenja osnovnih namirnica i energenata.  Službeno, kraj godine dočekali smo sa inflacijom od 4,5 posto. Za ionako skromne kućne proračune stanovnika Bosne i Hercegovine to je bio pravi financijski udar.

Pandemija je učinila svoje. Došlo je do globalnog zastoja u proizvodnji, do smanjenjenja ponude i rasta potražnje, skoka cijena i inflacije na globalnom, ali i domaćem tržištu. Cijene proizvoda i usluga osobne potrošnje u BIH u proteklih  godinu dana , prema službenim podacima, povećane su za 4,3 posto.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar

„Poskupljenja u Bosni i Hercegovini su ta poskupljenja koja dolaze iz inozemstva, to su globalna  poskupljenja i globalne nestabilnosti. Opadanje produktivnosti u poljoprivrednoj prooizvodnji je izazvalo povećanje cijena većine prehrambenih artikala, počevši od žitarica do kave.”

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, od roba široke potrošnje najviše su poskupjeli prehrambeni proizvodi, od kojih, najviše ulje. Čak za 40 posto. Poskupjeli su energenti.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge pekara regije Bijeljina 

“Na svjetskom tržištu ima dovoljno pšenice, da li je korona utjecala na strah od nedostatka žitarica, pa zemlje koje nemaju žitnice kupuju velike količine u strahu od nestašice.”

Tržište u Bosni i Hercegpvini je nezaštićeno. Cijene se formiraju slobodno. Može li država utjecati? Iz udruge potrošača stava su kako država ne koristi sve instrumente za zaštitu tržišta.

Gordana Bulić, Klub potrošača Tuzla

„Nema mjera kao što su deferencirana stopa PDV-a,  nema intervencija iz robnih rezervi,  nema intervencija socijalnim paketima pomoći, bukvalno građani preživljavaju.” 

Zoran Pavlović, analitičar 

„Moj kolega iz Sarajeva  Fadil Hadžić je predložio da Vijeće ministara i UO UNO donesu jednokratnu odluku da se 6 mjeseci neće izdvajati akcize na gorivo, što bi na 6 mjeseci drastično smanjilo cijenu goriva, ono bi palo ispod dvije KM.”

Na najave o poskupljenju struje za gospodarstvo, ekonomisti odgovaraju kako taj potez  nije opravdan.

Zoran Pavlović, analitičar

„Što se tiče BiH imamo veću proizvodnju struje od potreba, kako građana tako i privrede i zbog tog razloga nema potrebe za povećanjem cijena struje.”

Gordana Bulić, Klub potrošača Tuzla

„Recimo, mi smo imali najave povećanja cijena robe široke potrošnje na samu najavu povećanja cijena električne energije.”

Iako su oba entiteta ograničila trgovačke marže, ta mjera ne može ublažiti poskupljenja.  Bez vlastite proizvodnje i prerade, cijene diktira globalno tržište.

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske

„U RS je na snazi Uredba o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, koja podrazumijeva ograničenje marži od 8 posto, odnosno 10 posto u maloprodaji. Vlada RS je donijela Uredbu kojom je marža ograničena fiksno od 6 feninga po litru u veleprodaji, a u maloprodaji 25 feninga.“

U BiH prosječna plaća od oko 1000 KM, dostatna je tek za polovinu potrošačke košarice.  Ni prognoze za 2022. nisu optimistične, novi rast cijena izvjestan je na proljeće kada se očekuje novi val poskupljenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision