Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Federalni zastupnici prihvatili inicijativu SDA kojom se osuđuje napad na ustavno-pravni poredak BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je osudio napade na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

To je navedeno u rezoluciji koju je ovaj dom odobrio večeras većinom glasova na prijedlog zastupnika SDA. Predlagač je naveo da rezolucija dolazi nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske kojima se atakuju na ustavno-pravni poredak time što nalažu prijenos nekih državnih ovlasti na taj entitet.

Za rezoluciju večeras nije glasao zastupnički klub HDZ-HNS obrazloživši da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da rezolucija izlazi iz ustavnih okvira Federacije, odnosno države Bosne i Hercegovine.

Klub HDZ je negodovao i zbog toga što njegov prijedlog rezolucije nije ni uvršten u dnevni red ove sjednice. Stoga je večeras predlagao zaključke koji također nisu dobili većinu glasova zastupnika, a jednim od tih zaključaka su svi relevantni politički subjekti pozivani na poštivanje presuda kako Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, tako i Evropskog suda za ljudska prava te na nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Po okončanju ove tačke dnevnog reda Zastupnički dom je odbio prijedlog zastupnice SBB-a Sanele Prašović Gadžo da Federalna vlada ovogodišnji budžetski iznos za vlastitu promociju, kako je kazala, preusmjeri za liječenje djece oboljele od karcinoma.

Današnja sjednica Zastupničkog doma, 28. redovna u aktuelnom mandatu, završena je uz čestitke predsjedavajućeg Doma Mirsada Zaimovića (SDA) rudarima u FBiH povodom obilježavanja njihovog dana te sportistkinji Lani Pudar za postignute rezultate na upravo završenom svjetskom prvenstvu u plivanju.

Čestitao je i predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Datum naredne sjednice će biti poznat naknadno, a prema onome što je kazao Zaimović, bit će to poslije Nove godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision