Tuesday, 15. June 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
Federalni parlament danas o epidemiološkoj situaciji: COVID još nije uvršten u zakon

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) razmatrat će danas informaciju Federalne vlade o epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj COVID-19 na području ovog entiteta s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba.

Razlog izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH jeste što u postojećem zakonu u listu zaraznih bolesti nije uvrštena bolest uzrokovana koronavirusom.

Zastupnici treba da se izjasne i o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, po hitnom postupku.

Razlog za donošenje dopune ovog zakona, kojim je, između ostalog, propisano da se podstiče proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, jeste realizovanje obaveza koje je BiH preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora poput Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN, Kjoto protokola, te Ugovora o osnivanju Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope.

Po skraćenom postupku zastupnici će razmotriti i izmjenu Zakona o matičnim knjigama.

Na dnevnom redu su i ovogodišnji programi rada Zastupničkog doma i Vlade FBiH, prošlogodišnji izvještaj o radu Vlade FBiH i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i godišnji plan zaduživanja za ovu godinu i Strategija upravljanja dugom za period 2021-2023. godine.

Pred zastupnicima će se naći i odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH za 2021. godinu, a glasat će se o davanju saglasnosti na rebalans prošlogodišnjeg finansijskog plana i ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Tokom online sjednice bit će podneseni izvještaji o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2019. i 2020. godinu s preporukom ombudsmana.

Početak sjednice zakazan je za 10 sati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision