Petak, 18. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Federalna inspekcija obara rekorde: Izvršili više od 111.000 kontrola za devet mjeseci

Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je održala press konferenciju na kojoj su predstavljeni njihovi rezultati rada u prvih devet mjeseci ove godine. Ističu kako su ove godine ostvarili rekordan rezultat po broju inspekcijskih nadzora te da nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.

Anis Ajdinović, direktor FUIP-a, naveo je da su samo u protekle četiri godine kao kontrolni organ imali katastrofalne podatake kada je u pitanju privreda i njen oporavak, ali danas je, govori, dosta bolje stanje.

“Mi smo u ovoj godini postigli rekordan rezultat u vezi s brojem inspekcijskih pregleda. Obavili smo 111.212 inspekcijskih nadzora u prvih devet mjeseci, od čega 9.313 otpada na unutrašnju kontrolu. Svaki od naših inspektora se hrabro upustio u borbu protiv sive ekonomije što su njihove i nadležnosti. Od ovog broja 101.999 kontrola otpada na nadzor prekograničnog prometa. U našem radu nulti prioritet nam je zaštita zdravlja stanoništva, broj dva borba protiv sive ekonomije i neformalnog tržišta, a pod tri postupanje u incidentnim i akcidentnim situacijama”, naveo je Ajdinović.

On je istakao kako borba protiv sive ekonomije podrazumijeva borbu protiv njena tri glavna pojavna oblika, a to su neizdavanje fiskalnih računa, zatim evindentiranje i suzbijanje rada na crno te suzbijanje nelegalnog prometa roba.

“Nažalost, svjedoci smo bili da mnogi od privrednih subjekata nisu poštovala propise tako da smo imali i represivni, ali i korektivni i preventivni karakter akcija. Uzimajući u obzir ovaj represivni dio, imali smo 3.891 pokrenutih prekršajnih postupak. Kod 1.849 subjekata smo izrekli preventivne mjere, donijeli rješenja o otklanjanju nedostataka, a kada su pojačane inspekcijske akcije u pitanju pokrenuli smo 3.230 prekršajnih postupaka. Isto tako, i 175 zabrana rada smo izrekli u ovih devet mjeseci. Ja bih se posebno zahvalio Poreznoj upravi FBiH te kantonalnim upravama na multidisciplinarnim pristupima”, dodao je Ajdinović.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove dodaju kako će nastaviti voditi evidenciju o prodaji robe sumnjivog kvaliteta, neovlaštenoj prodaji roba i usluga te na suzbijanju prometa visokotarifnih roba, podsjećajući na nedavnu akciju na takozvanoj autopijaci u Sarajevu. Kako je najavljeno, inspektori pripremaju nove akcije na polju suzbijanja sive ekonomije, a već za desetak dana očekuje se njihov izlazak na novu pijacu čije ime nisu željeli otkrivati. Prije svega ciljaju na oduzimanje viokotarifne robe, misleći prvenstveno na duhan i duhanske proizvode, ali i da robu bez ikakvih deklaracija čije je porijeklo u potpunosti nepoznato.

Federalni tržišni inspektori su u prvih osam mjeseci ove godine izvršili 1.594 nadzora, a izdato je 1.415 prekršajnih naloga u iznosu od više od dva miliona KM.

U saradnji s kantonalnim inspekcijama FUIP je u ovom periodu zatekao 4.055 radnika koji su radili na crno. S tim u vezi, inspektori su od 14. oktobra pokrenuli akciju evidentiranja neprijavljenih radnika koja će trajati do 22. decembra ove godine.

“Jedan od osnovih zadataka svake inspekcije je zaštita javnog interesa. Međutim, jedna specifična stvar tržišne inspekcije je zaštita potrošača. Mi smo u ovom periodu primili više od 1.000 zahtjeva da zaštitimo potrošače gdje se radilo o opravdanim reklamacijama. Kada govorimo koje su to oblasti zašto se ljudi žale, to su obuća, odjeća, mobilni aparati, tehnika… Na svaku prijavu koju dobijemo trudimo se reagovati što hitnije, mada imamo jako malo tržišnih inspektora. Otprilike 14 inspektora održava deset kantona”, kazao je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Ramić dodaje kako je Zakon o zaštiti potrošača manjkav i nedorečen kada je riječ o opravdanoj reklamaciji potrošača.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision