Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
FBiH: Vakcine između procedura i želja

Ponovno novi potezi nadležnih kada je u pitanju nabavka vakcina. Dok je Republika Srpska pronašla model, u Federaciji BiH se i dalje čeka. Najviše koči to što kantoni bez podrške federalnog nivoa, ne mogu krenuti u nabavku.

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona prije nekoliko dana dobio je pismenu garanciju za isporuku 20 hiljada doza vakcina Sputnjik Ve. Plan je bio da Hercegovinalijek d.o.o, uz pomoć stranog partnera u saradnji sa Ruskim investicionim fondom isporuči vakcine. Za to je potrebna saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za hitan uvoz. Problem nastaje jer od ministarstva traže uvoz vakcine bez provjere
kvalitete, ali i ovo:

“Mi (Federalno ministarstvo zdravstva) želimo da nabavimo, za ZHK 20.000 vakcina Sputnjik V, po režimu urgentnog-interventnog uvoza. Ovom prilikom, obavještavamo da će vakcina Sputnik V na naše tržište biti prihvaćena bez dodatnih ispitivanja, te da će sve troškove u vezi s nabavkom snositi država u saradnji sa distributerom Hercegovinalijek d.o.o. koji je ovlašten za uvoz.

Zahtjevi nisu prihvatljivi

Iz Hercegovina lijeka nismo uspjeli dobiti komentar. Za Federalno ministarstvo zdravstva zahtjevi nisu prihvatljivi. Prvo, jer se traži da entitet garantuje da će država pokriti troškove uvoza vakcina i to onih koje bi se našle u komercijalnoj prodaji. Drugo, ne pristaju na uvoz vakcina čiji kvalitet se neće provjeravati.

“Nedopustivo je da se traži od entitetskog ministarstva zdravstva da prihvati vakcine bez dodatnih ispitivanja s obzirom da je zakonska obaveza osigurati kvalitet i sigurnost vakcina koje ulaze u BiH. Također, u pismu tražite da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo ministarstvo uopće nema zakonskih ingerencija”.

Procedura jasna. Kanton treba dobiti ponudu od veledrogerije koja je registrovana u BiH, a koja bi uz saradnju sa vanjskim partnerom nabavila vakcinu. Za to veledrogerija mora dobiti rješenje o uvozu državne agencije za lijekove. Iz agencije su nam potvrdili da ni Zavod ZHK ni dobavljač nisu tražili odobrenje Sputnjika V za područje FBiH. Kažu da nije moguće vakcinu staviti u upotrebu bez dodatnih ispitivanja.

Začarani krug

Agencija mora izvršiti kontrolu kvaliteta svake uvezene serije vakcine i tek uz pozitivan nalaz vakcina može biti distribuirana od veledrogerije ka apotekama i vakcionacionim centrima. Sputnik V je neregistrovana vakcina.Odobrenje za uvoz iste daje Federalno ministarstvo zdravstva, ukoliko je potrebe za istom iskazao Zavod sa teritorije Federacije BiH.

FADIL NOVALIĆ, premijer Federacije BiH

FBiH je spremna odmah platiti vakcinu, znači bilo koju koja može doći dan ranije. Nama je vrlo bitno da smo zajedno u tom aranžmanu i u ovom trećem aranžmanu smo zajedno spremni kupiti i rusku i kinesku i svaku drugu do koje možemo doći zajedno.

Pokazalo se da entiteti, kao i kantoni, ne mogu ili ne žele raditi zajedno. Osim u ZHK u ostalim kantonima zainteresovanih dobavljača ima, ali ne i konkretnih ponuda. Načina ima kroz otvorene ili pregovaračke postupke. Ali niko od nadležnih ne želi dati objašnjenje koja je dalja procedura i šta nas čeka. Možda samo čekamo na milost i isporuku putem COVAX mehanizma, za čije smo vakcine već dali novac.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision